Ari minggu ni mesti ramai yang rajin nak masak kan.. So arini saya nk share resipi lala masak lemak cipi api bersama pucuk ubi. Kira 2 in 1 la ni sebab gabung sekalo gulai lemak lala & gulai lemak pucuk ubi. Senang kn.
Resipi ni kira campak-campak je sebab tak de sukatan yang tertentu. Masak lemak memang senang sebab tak payah tumis bagai. Kalau rasa nak pekat tambah je santan smpai dpt kepekatan yang diingini dan kalau rasa nak pedas tambah je lagi cili padi.
Bahan - bahan :
Lala
Pucuk ubi (rebus terlebih dahuku untuk buang getah)
Bawang besar 1 biji (blend)
Serai 2 batang (diketuk sikit)
Cili padi (blend bersama bawang td)
Garam
Lala
Pucuk ubi (rebus terlebih dahuku untuk buang getah)
Bawang besar 1 biji (blend)
Serai 2 batang (diketuk sikit)
Cili padi (blend bersama bawang td)
Garam
Rebus pucuk ubi dulu. Sambil tu leh cuci lala.
Dah siap rebus dan cuci.
Kemudian masukkan lala, pucuk ubi, santan, bahan blender dan serai ke dalam periuk.
Tambah air untuk mendapat kuah yang diingini.
Akhir sekali letak garam secukup rasa.
Dah siap rebus dan cuci.
Kemudian masukkan lala, pucuk ubi, santan, bahan blender dan serai ke dalam periuk.
Tambah air untuk mendapat kuah yang diingini.
Akhir sekali letak garam secukup rasa.
Resipi ni senang sangat. Sebab saya jenis yang tak guna bahan banyak. Tak ada nak letak udang kering or ikan bilis or bahan rencah lain. So kalau yang dapurnya tu bahan cukup2 je memang sesuai sangat lah ye.
Kalau makan yang berlemak begini memang wajib lah ambil supplement ye. Lepas makan boleh ambil lecithin 3 bji dan juga alfalfa 3 bji. Lecithin akan memecahkan lemak ke titisan kecil manakala alfalfa akan serap lemak tersebut keluar dari badan.
Lecithin rm52
Alfalfa rm53
Boleh whats app lia di 012-2827736 or 018-5776940. Boleh pos seluruh Malaysia termasyk Sabah Sarawak.
No comments:
Post a Comment