Hari ni kita nak belajar bagaimana nak simpan sayur-mayur supaya kekal segar berhari-hari atau berminggu atau silap hari bulan segar selama berbulan-bulan (jangan percaya).
Tips :
- Jangan simpan sayur yang berlainan jenis dalam satu bekas yang sama
- Sebelum simpan, buang tali atau getah yang diikat pada sayur. Daun-daun yang dah rosak di bahagian hujung sayur tu pun buang juga. Daun yang rosak boleh menyebabkan daun-daun sayur yang lain turut tercemar sama.
Lobak Merah
- Buang daun hijau di bahagian atas lobak merah kerana daun lobak merah akan menyerap nutrien dari dalam lobak
- Kemudian simpan lobak di dalam bekas bertutup yang berisi air
Terung
- Simpan terung di dalam peti ais
- Jauhi daripada sinaran matahari
- Elakkan terung di simpan berdekatan dengan pisang, tomato dan juga tembikai
Ubi kentang
- Elakkan simpan sayuran berubi bersama-sama. Contoh sayuran berubi ialah ubi kentang, ubi keledek dan bawang
- Simpan ubi di dalam bakul yang terdedah pada udara
- Gunakan dalam masa seminggu
Timun
- Simpan timun jauh daripada tomato, tembikai dan juga pisang
- Timun juga mudah rosak jika suhu terlalu sejuk
- Jika anda simpan di bahagian sejuk peti ais, gunakan dalam masa 3 minggu
- Seeloknya simpan di luar iaitu di bawah suhu bilik
Sayuran Berdaun Hijau
- Bersihkan sayur dan potong ke bahagian kecil
- Kemudian toskan lebihan air tadi
- Simpan sayur di dalam tuala kecil dan ikat dengan getah
- Tuala akan menyerap lebihan air pada sayur dan mengelakkan sayur hijau menjadi lembik
Harap post saya ini membantu anda semua. nanti kalau ada peua-petua lain saya share di entry baru ye. Thanx sudi membaca!
Untuk mendapatkan supplement Shaklee, sila hubungi saya, Lia di 018-5776940. penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Poslaju. COD di Medan Gopeng, Ipoh
No comments:
Post a Comment